Ett av de populäraste bilmärkena i världen är Volvo. Företaget startade på 1920-talet som ett dotterbolag inom SKF. De kom ut med den första bilen redan ett år efter att företaget kom till. Men efter att försäljningen av personbilar inte gick jättebra valde de istället att tillverka lastbilar.

Det var under 1940-talet som företaget först lyckades med sin försäljning av bilar. De kom då ut med PV444, en bil som snabbt blev en riktig succé. Modellen fortsatte att skapas fram till slutet på 1960-talet. Då kom de istället ut med en förändrad version av bilen.

Under 1950- och 1960-talet började Volvo satsa lite mer på exportmarknaden. Fokuset låg främst i USA där de redan skapat en kundkrets och nisch. År 1957 lanserades Volvo Amazon, vilket var en bil som under den tiden ansågs vara Volvos vackraste modell.

Volvo kom även ut med ett antal bilar inom kombibilstillverkningen under dessa årtionden. Bland annat modeller som 145, Amazon kombi samt Duett.

Trots sin framgång valde Volvo AB att sälja sin persontillverkning till Ford år 1999. Tillverkningen blev då en del av PAG, Premier Automotive Group, tillsammans med Jaguar, Lincoln, Land Rover och Aston Martin. År 2010 gick dock Ford genom en kris, vilket tvingade dem till att sälja Volvo till det kinesiska företaget Geely.

Relaterade inlägg