Skydda dig och dina medtrafikanter

För att riktigt kunna slappna av och njuta av bilkörningen och ditt fordon är det viktigt att kunna känna sig trygg. Det här gäller förstås inte enbart dig själv utan också dina medtrafikanter som färdas i andra bilar, på cykel eller annat färdmedel – samt de som tar sig fram till fots. Av den anledningen är det en viktig grund att skaffa en trafikförsäkring, som dessutom är obligatoriskt i trafik.

Lagstadgad trafikförsäkring

Enligt lag måste du som äger ett fordon ha tecknat en trafikförsäkring. Den ger både ett personskydd och ett egendomsskydd och ger ersättning ifall olyckan skulle vara framme. I det fall du själv är vållande till en trafikolycka går din trafikförsäkring in och täcker skadan. Med andra ord ger det ett gott grundskydd som samtidigt ger lite sinnesro. Förhoppningsvis ska försäkringen aldrig behöva användas, men det är ändå tryggt att den finns där.

Ta med försäkringskostnaden i kalkylen

Så snart du hämtar ut din nya eller begagnade bil från bilhallen, eller om du köpt bilen på nätauktion, ska den förses med en försäkring. Har bilen vagnskadegaranti är det en halvförsäkring, annars är det en helförsäkring som gäller. Beroende på hur stor bonus du har på din försäkring samt var i landet du bor, kan försäkringen kosta olika mycket. Inför köp av ett fordon är det därför bra att komplettera kalkylen genom att först ta reda på försäkringskostnaden för de bilar du är intresserad av. Här kan det skilja sig ganska mycket mellan olika bilar och årsmodeller, så investera gärna lite tid i den jämförelsen.

Relaterade inlägg