Saker alla bilägare bör känna till

Att ha tillgång till en bil är ett riktigt måste för många personer. Bilen ger dig en sorts trygghet som de flesta uppskattar. Men i samband med bilägandet kommer ett enormt ansvar samt flera saker som du måste förstå dig på. Saker som är viktiga att komma ihåg oavsett om det är din första bil eller om du har ägt en tidigare.

Det första du måste göra när du ska köpa en bil är att ta reda på ifall du har pengar till det. Det kostar nämligen en hel del att äga en bil. Först måste du se ifall du har råd med själva priset för bilen, sedan bör du försöka räkna ut vad det kommer kosta att köra bilen regelbundet. Alltså kostnad för försäkringar, bensin, skatt och så vidare. Det första du bör göra som bilägare är alltså att ta en noga titt på ekonomin. Skulle du inte ha råd att köpa en bil kan du behöva ansöka om lån. Vissa bilfirmor erbjuder dig dock avbetalning ifall du inte har pengar för hela kostnaden.

Besikta bilen

En viktig sak du bör känna till är besiktningen. För fabriksnya bilar behöver du inte oroa dig för detta förrän bilen är tre år gammal. Sedan sker den andra besiktningen två år efter den första besiktningen, och därefter ska bilen besiktas varje år. För begagnade bilar kommer besiktningen ske varje år. En sak du inte behöver oroa dig för är att boka tid för besiktning, förutom om du ska sälja en bil. Du får istället informationen skickad hem till dig med ett datum och tid.

Underhåll bilen

Att underhålla bilen är viktigt för att den ska hålla under en längre tid. Självklart behöver du ta in bilen på regelbunden service, men det finns även ett antal saker som du skulle kunna göra själv. Om du vet hur alla bilens delar ska fungera och se ut räcker det oftast att du tar en titt på den ett par gånger i månaden. På så sätt kan du upptäcka eventuella problem i god tid.

Skatt

En tredje viktig sak du måste känna till är skatt. Du som äger bil måste betala en fordonsskatt varje år. Den varierar beroende på vilken typ av bil du har, hur gammal bilen är och hur stort koldioxidutsläppet är. Hos Transportstyrelsen kan du läsa mer om detta.

Relaterade inlägg