När du äger en bil är det viktigt att du inte glömmer bort bilförsäkringen. Det är krav på att alla fordon som du använder ute i trafiken har minst en trafikförsäkring. Skulle du sakna detta kan du åka på stora böter ifall du åker fast. Förutom trafikförsäkringen rekommenderas det dessutom att du har antingen en halv- eller helförsäkring.

Kort om halv- och helförsäkring

Trafikförsäkringen skyddar dig mot skador som sker dig, eventuella medpassagerare samt personer utanför bilen. Du kan läsa mer om detta hos Trafikverket samt information om hur du tecknar försäkring.

Halvförsäkringen täcker samma saker som trafikförsäkringen gör, men den skyddar även mot stöld, brand samt glas- och maskinskador. Det ingår även rättsskydd och bärgning.

Helförsäkringen täcker samma saker som trafikförsäkringen och halvförsäkringen. Den erbjuder dock även vagnskadeersättning. Vagnsskadeersättning innebär ett skydd för dig ifall din bil skadas i en trafikolycka. Det gäller dessutom vid andra olyckshändelser och ifall någon annan skulle utsätta ditt fordon för skadegörelse.

Teckna försäkring direkt

Eftersom ditt fordon måste ha minst en trafikförsäkring rekommenderas det att du skaffar den samtidigt som du köper en bil. Halv- eller helförsäkringen kan du vänta ett par dagar med om du måste, men även dessa kan vara bra att du tar en titt på i samband med bilköpet. Det är bättre att teckna försäkringen ett par dagar innan köpet går igenom än efter. Du kan nämligen råka ut för en olycka första gången du kör. När du tecknar försäkringen kan du många gånger välja startdatum. Välj då det datum för när du kommer ta över bilägandet.

En sista sak du bör känna till med försäkringarna är att det finns flera olika att välja mellan. För att hitta den bästa rekommenderas det att du jämfört med olika försäkringsbolag.

Relaterade inlägg