Anlägg en grusad uppfart för bilen

Om du bor i en villa är det bra att ha en funktionell uppfart. Om du väljer grus får du både en praktisk och dekorativ uppfart. Grus ger ett mycket naturligare och mjukare intryck än vad en asfalterad uppfart gör. En uppfart med grus kan du anlägga helt själv, det är inte svårt, och när du är färdig kommer du vara nöjd att du gjorde jobbet själv. På en helg har du gjort allt arbete om du vill. Det finns många bra tips som du kan ta med dig när du ska anlägga din uppfart med grus.

Planera uppfarten

Men innan du börjar med det fysiska arbetet är det av största vikt att planera och fundera hur du vill att slutresultatet ska bli. Det är bra att tänka på om det ska gå att parkera en eller två bilar på uppfarten och om det ska gå att vända på uppfarten. När du är färdig med planeringen är det dags att måtta upp uppfarten och markera upp den. Det gör du enklast med pinnar alternativt spikar som du spänner någon slags tråd mellan. När du har måttat upp den kommer du att få en bra känsla för hur det kommer att se ut och du kan göra ändringar om du inte är helt nöjd.

Gräv och lägg ut fiberduk

Nästa steg är att börja gräva. Det är ett måste att gräva ur marken för att få en bra uppfart. Gräv ett djup på minst 15 centimeter. Detta är viktigt för att minska risken för tjälskjutning. Jobbet görs enklast med en minigrävare. Det går såklart att göra för hand med en spade men det tar desto längre tid. När du har grävt tillräckligt mycket ska bärlagret på plats. Det är markens förutsättning som avgör hur mycket bärlager som krävs, oftast behövs 10-15 centimeter. Bärlagret packar du med en vibratorstamp, en sådan går att hyra. Det kan vara en bra idé att vattna ytan för att det ska bli riktigt bra. Ovanpå bärlagret lägger du ut en fiberduk. Om ingen fiberduk används är risken större att bärigheten blir sämre och grusets förmåga att dränera blir sämre. En annan fördel med fiberduk är att ogräs har svårare att komma upp.

Välja ut grus till uppfarten

Efter detta är det dags att lägga ut gruset. Det finns olika sorters grus i olika nyanser. Det är tycke och smak som avgör vilket grus som du ska välja. Hitta en färg som passar bra ihop med den övriga omgivningen och huset. Det kan dock vara trevligt med en större dimension på gruset när du ska köra bil på det. Det gör nämligen att bilen inte sjunker neråt i underlaget utan står stadigt på grusbädden. Det är praktiskt med en grusad uppfart.

Relaterade inlägg